Paarden

Onder het huifbed van onze stichting lopen Fjorden. Op dit moment zijn er twee Fjorden beleerd maar er zijn er nog twee in de leer om ook huifbedpaard te worden.

De Fjord is een paard en geen pony. De Noren spreken van een Fjord-hest en ‘hest’ is Noors voor paard. Hij wordt ook wel Vestlandhest (paard uit het westen) genoemd, omdat de Fjord van oorsprong uit het westen van Noorwegen komt.

Fvalentinojorden lijken allemaal dezelfde kleur te hebben. Wie goed kijkt ziet verschillende schakeringen, die zijn ontstaan door ‘vermenging’ van de basiskleuren bruin, vos, zwart en de varianten met de wildkleur. Deze wildkleur is dominant en wordt bijna altijd van ouder op kind doorgegeven. Het Fjordenstamboek kent de volgende kleuren: brunblakk (crèmegeel met zwarte aaltstreep), rödblakk (crèmegeel maar met een lichtere aalstreep), ulsblakk (vuilwit met zwarte aalstreep), gul (vuilwit maar met een lichtere aalstreep), grå (zilergrijs tot leikleurig met zwarte aalstreep) en kvit (wit met een nauwelijks herkenbare aalstreep). De aalstreep loopt van tussen de oren door de manen, over de rug tot in de staart door. De manen worden meestal zo geknipt dat deze rechtop, waardoor het wit en zwart in de manen duidelijk zichtbaar is. Vaak vage zebrastrepen op de benen. Kleine, witte aftekening aan het hoofd zijn toegestaan, evenwel niet aan de benen. De stokmaat bedraagt 135-148 cm bij een gewicht van 400-500kg. Met een buikomtrek van gemiddeld 165 cm en en borstmaat van 140 cm, valt de Fjord qua tuiggrootte meestal binnen de ‘cob’maat. De Fjord is goedmoedig, gewillig en gemakkelijk in omgang, maar ook wat eigenwijs.

Alleen aan de manen mag geknipt worden. Kroonrand, staart, tastharen, ze hebben allemaal een beschermende functie en horen er bij het oerpaardje gewoon aan te zitten.

Fjorden staan bekend om hun werkwillige, soms wat eigenwijze karakter. Veel Fjorden hebben er een handje van om hun eigenaar of berijder uit te proberen. Een consequente aanpak is bij deze paarden zeker niet overbodig. Als een paard eenmaal doorheeft wie de baas is gaan ze voor je door het vuur, het zijn hele trouwe paarden.

Fjorden zijn kalm van aard, over het algemeen niet snel onder de indruk van iets, wat deze dieren ook uitermate geschikt maakt voor het gebruik als huifbedpaard.

Voor meer informatie over Fjorden kun je kijken op de website van het Fjordenstamboek Nederland: www.fjordstudbook.com

 

Hieronder stellen wij de Fjorden voor die gebruikt worden onder het huifbed:

 

pelle-kleinPelle
Ruin
Geboren: 15-6-1992
Pelle is bij Stalhouderij de Kok geboren. Pelle is het best in werk voor de huifkar. Buitenritten vindt Pelle ook erg leuk, maar in de bak is hij wel een beetje stout. Onder het huifbed is hij wel ontzettend lief en rustig. Pelle heeft een mooie donkere kleur.

 

 

 

 

 

valentino-klein2Valentino
Ruin
Geboren: 30-6-1996
Valentino heeft als tweejarige een zomer bij stalhouderij de Kok in de wei gelopen. Daarna heeft hij enkele jaren op een manege in Zeeuws-Vlaanderen gewerkt. In 2001 is Valentino weer terug bij stalhouderij de Kok gekomen. Hier heeft hij het huifkarwerk geleerd. Valentino is nergens bang van en laat zich door niks of niemand opjutten. Hij is gewoon heel braaf en mooi donker Isabel.

 

 

 

buckley2Buckley
Ruin
Geboren: 22-5-2007
Buckley is als jonge fjord bij Stalhouderij de Kok gekomen. Toen stalhouderij de Kok hem kocht was hij net drie jaar en beleerd in enkelspan. Ook loopt hij leuk tweespan en buitenritten. Buckley is inmiddels ook beleerd onder het huifbed. Hoewel Buckley onder het zadel nog wel eens “boevig” kan zijn, is hij ontzettend braaf onder het huifbed.

 

 

 

 

 

 

Berry
Ruin
Geboren: (geboortedatum volgt nog)
Sinds eind 2018 is Berry in training om huifbedpaard te worden. Op 18-2-2019 deed hij “examen”, toen mocht hij voor het eerst onder het huifbed lopen met cliënten er op. Dat ging allemaal erg goed, vanaf dat moment mag Berry dus regelmatig meelopen op de maandagochtend.